Copiii şi familia

Pentru mulţi oameni din Germania familia este foarte importantă. Aceasta ne marchează viaţa în diverse feluri. Cei mai mulţi oameni din Germania consideră educaţia copiilor ca pe o sarcină comună a mamelor şi taţilor. Multe mame lucrează, iar tot mai mulţi taţi se hotărăsc rămână după naşterea copilului o perioadă de timp acasă pentru a se ocupa de copilul lor. 

Sarcina şi concediul de maternitate  

Consultanţa pentru femei gravide Există oferte de consultanţă care se adresează special viitoarelor mame, viitorilor taţi şi părinţi. Dacă aşteptaţi un copil, biroul de consultanţă pentru femei gravide vă ajută cu toate întrebările legate de tema sarcină şi naştere şi vă asistă înainte şi pe parcursul sarcinii cu informaţii medicale, sociale şi juridice. La solicitare, consultanţa se poate desfăşura anonim şi în mai multe limbi. Printre altele, pe parcursul consultanţei pentru femei gravide primiţi informaţii referitoare la următoarele teme:  

■ Întrebări în legătură cu sarcina şi naşterea  

■ Servicii de asistenţă financiară şi socială pe parcursul şi după sarcină  

■ Legislaţia muncii (de exemplu concediul de maternitate şi de creştere a copilului) 

■ Întreruperea sarcinii 

■ Oferta naşterii confidenţiale  

■ Ajutoare pentru familii şi copii  

■ Posibilităţi de îngrijire pentru copii  

Femeile însărcinate, care se află într-o situaţie de conflict şi care iau în considerare întreruperea sarcinii sunt susţinute de serviciul de consiliere a conflictelor de sarcină. Este una dintre premisele unei întreruperi a sarcinii în perioada de douăsprezece săptămâni. La cerere, consultanţa este anonimă, întotdeauna gratuită şi nu este prevăzută ducă la un rezultat prestabilit. În apropierea dumneavoastră puteţi găsi un centru de consiliere aprobat de stat pentru conflictele de sarcină www.familienplanung.de/beratung/.  

Fundaţia federală „Mama şi copilulprotejaţi viaţa nenăscutăajută rapid şi nebirocratic femeile gravide în situaţii dificile prin sprijin financiar complementar în combinaţie cu consultanţa individuală. Femeile însărcinate în situaţii dificile pot primi fonduri de fundaţie dacă nu au suficienţi bani pentru a acoperi cheltuielile suportate în legătură cu sarcina şi naşterea, precum şi îngrijirea şi creşterea copilului mic. Pentru a constata aceasta necesitate, biroul de consultanţă pentru femei gravide verifică situaţia veniturilor. Asistenţă se poate acorda numai celor care locuiesc în Germania, care prezintă un certificat de graviditate şi dacă celelalte ajutoare pentru acoperirea cheltuielilor nu sunt suficiente, respectiv nu sunt disponibile la timp. Cererea de ajutor financiar de la Fundaţia Federală pentru Mamă şi Copil trebuie depusă la un centru de consiliere în timpul sarcinii. După naştere nu mai este posibilă o solicitare. 

SFAT 

Asociaţiile de asistenţă socială şi asociaţiile familiale, bisericile, oficiile de ajutor social, direcţiile sanitare, precum şi medicii oferă consultanţă pentru femei gravide şi consultanţă pentru femei gravide aflate în impas. Majoritatea ofertelor de consultanţă sunt gratuite şi se pot efectua anonim. Pe lângă consultanţa personală există frecvent şi oferte prin internet sau telefon. 

 

Ajutorul timpuriu

Ajutorul timpuriu este oferit familiilor cu copii de la zero la trei ani după sarcină. Ajutorul timpuriu vă va ajuta dacă vă simţiţi nesigur în timpul sarcinii şi după naştere. Ei sunt alături de tine atunci când ai nevoie de sprijin în îngrijirea copilului tău. Sprijinul oferit de ajutorul timpuriu este voluntar, confidenţial şi gratuit pentru familii. Ajutorul timpuriu vă poate sprijini de exemplu în aceste situaţii: 

■ De multe ori vă simţiţi epuizat în viaţa de zi cu zi cu copilul dumneavoastră. 

■ Aveţi întrebări despre îngrijirea şi creşterea copilului dumneavoastră. 

■ Există o ceartă cu partenerul dumneavoastră. 

■ De multe ori vă simţiţi singur şi căutaţi un dialog cu alte mame şi taţi. 

■ Nu ştiţi la cine să apelaţi în Germania cu problema dumneavoastră sau cine este responsabil pentru ce.

■ Sunteţi un părinte singur şi aţi dori sprijin. 

■ Bebeluşul dumneavoastră plânge mult şi nu ştiţi ce să faceţi în continuare.  

Ajutorul timpuriu include diverse oferte. Acesta poate fi îndrumarea şi sprijinul prin: 

■ Moaşe de familie 

■ Asistente medicale pentru copii 

■ Servicii de vizită după naşterea copilului dumneavoastră 

■ Voluntari/onorifici (sponsorizări familiale) 

■ Consultanţe pedagogice 

■ Şedinţe deschise cu părinţii 

■ Ore de consultaţie deschise privind bebeluşii 

Unde găsesc ajutorul timpuriu? 

Informaţii despre ofertele ajutorului timpuriu găsiţi la www.elternsein.info. Aici există, de asemenea, o căutare a codului poştal pentru punctele de contact ale ajutorului timpuriu din apropierea dumneavoastră. Telefonul părinţilor cu „Numărul împotriva necazurilor” şi consultanţa online bke (Conferinţa federală pentru consultanţă pedagogică e.V.) informează femeile însărcinate şi părinţii cu copii de la zero la trei ani despre ajutorul timpuriu şi oferte. Ambele servicii de consiliere sunt anonime, gratuite şi confidenţiale la nivel naţional. 

Sarcina şi perioada imediat după naştere 

Pe parcursul sarcinii şi după naştere aveţi dreptul la îngrijire de către o moaşă sau un medic. Imediat ce ştiţi că sunteţi însărcinată, trebuie să vă prezentaţi după fiecare patru săptămâni la un ginecolog – începând cu săptămâna a 32-a de graviditate chiar la fiecare două săptămâni. Costurile pentru examinările medicale preventive ale femeilor gravide sunt suportate de casele de asigurări medicale. Femeile gravide active care sunt angajate, beneficiază de o protecţie specială – aşa-numitul concediu de maternitate. Acesta începe cu şase săptămâni înainte de naştere şi se încheie la opt săptămâni după. Această protecţie este reglementată prin lege în Germania. 

Femeile gravide nu au voie în principiu să lucreze în această perioadă. Locul de muncă al acestora se păstrează, iar după încheierea concediului de maternitate pot reveni la profesia lor. Totodată femeile gravide nu au voie să lucreze mai mult de 8,5 ore pe zi şi să efectueze munci fizice grele. Detalii în acest sens primiţi de la angajatorul dumneavoastră sau de la unul dintre centrele de consultanţă menţionate. 

 

AICI VA PUTETI INFORMA 
Pe plan local: 
■ Ginecolog 
■ Consultanţă pentru femei gravide/consultanţă pentru femei gravide aflate în impas 
■ Direcţie sanitară 
■ Angajator 
Internet: 
■ Ministerul Federal pentru familie, seniori, femei şi tineret: 
■ Bundesstiftung „Mutter und Kind – Schutz des ungeborenen Lebens“ (Fundaţia federală „Mama şi copilul – protejaţi viaţa nenăscută“): www.bundesstiftung-mutter-und-kind.de 
■ Ajutoare pentru femeile însărcinate în situaţii de urgenţă şi conflict: www.schwanger-und-viele-fragen.de 
■ Căutare ginecologi: www.frauenaerzte.de 
■ Centrala federală pentru educaţie sanitară: www.familienplanung.de 
■ Biroul de consiliere pentru părinţi al Oficiului de tineret din landul Bavaria: www.elternimnetz.de 
www.fruehehilfen.de (pagina centrului naţional pentru ajutorul timpuriu (NZFH)) 
■ Serviciul de consiliere la „Nummer gegen Kummer“ (Numărul împotriva necazurilor): www.nummergegenkummer.de 
Telefon: 
■ Telefonul de serviciu al Ministerului Federal pentru familie, seniori, femei şi tineret: +49 30 201 791 30 (de luni până joi, ora 9 până la 18) 
■ Apelul de urgenţă pentru femei gravide cu dorinţă de anonimat al Oficiului federal pentru familie şi atribuţii în domeniul societăţii civile: 0800 40 40 020* 
■ Telefonul părinţilor la „Nummer gegen Kummer“ (Numărul împotriva necazurilor): 0800 111 0 550* 
Materiale informative:  
 • Publicaţiile Ministerului Federal pentru familie, seniori, femei şi tineret (disponibile la www.bmfsfj.de): • Leitfaden zum Mutterschutz (Ghid pentru concediul de maternitate)
 • Schwangerschaftsberatung § 218 (Consultanţă pentru femei gravide § 218)
 • Die vertrauliche Geburt – Informationen über das Gesetz zum Ausbau der Hilfen für Schwangere und zur Regelung der vertraulichen Geburt (Naşterea confidenţială – informaţii referitoare la legea privind extinderea ajutoarelor pentru femei gravide şi pentru reglementarea naşterii confidenţiale)
 • Hilfe und Unterstützung in der Schwangerschaft – Bundesstiftung Mutter und Kind (Ajustor şi asistenţă în perioada sarcinii – fundaţia federală Mama şi copilul)
 • Pliant informativ referitor la Bundesstiftung „Mutter und Kind“ (Fundaţia federală „Mama şi copilul“) (în mai multe limbi)

 Concediu de maternitate şi indemnizaţia pentru creşterea copilului 

Concediu de maternitate 

În Germania, puteţi lua o pauză de la viaţa profesională cu concediul de maternitate pentru a vă îngriji şi a vă creşte singur copiii. În calitate de angajat, cu concediul de maternitate, puteţi cere angajatorului să vă elibereze de muncă timp de până la trei ani. Concediul pentru creşterea copilului poate fi luat separat de mame sau de taţi sau de amândoi împreună. Bunicii pot avea, de asemenea, dreptul la concediu de maternitate în anumite condiţii. 

Fiecare părinte îşi poate împărţi întregul concediu de maternitate în trei perioade. Pentru mama copilului, concediul pentru creşterea copilului începe cel mai devreme după încheierea concediului de maternitate. Perioada concediului de maternitate se deduce din concediul pentru creşterea copilului. O porţiune de până la 24 de luni de concediu de maternitate poate fi luată, de asemenea, între a treia zi de naştere a copilului şi al optulea an de viaţă al copilului. Următoarele se aplică angajatorului:  

■ o perioadă de înregistrare de şapte săptămâni pentru înregistrarea concediului de maternitate în primii trei ani de viaţă a copilului, Materiale informative:  

■ Publicaţiile Ministerului Federal pentru familie, seniori, femei şi tineret (disponibile la www.bmfsfj.de): • Leitfaden zum Mutterschutz (Ghid pentru concediul de maternitate) • Schwangerschaftsberatung § 218 (Consultanţă pentru femei gravide § 218)  

 • Die vertrauliche Geburt – Informationen über das Gesetz zum Ausbau der Hilfen für Schwangere und zur Regelung der vertraulichen Geburt (Naşterea confidenţială – informaţii referitoare la legea privind extinderea ajutoarelor pentru femei gravide şi pentru reglementarea naşterii confidenţiale) • Hilfe und Unterstützung in der Schwangerschaft – Bundesstiftung Mutter und Kind (Ajustor şi asistenţă în perioada sarcinii – fundaţia federală Mama şi copilul)
 • Pliant informativ referitor la Bundesstiftung „Mutter und Kind“ (Fundaţia federală „Mama şi copilul“) (în mai multe limbi)

■ o perioadă de înregistrare de 13 săptămâni pentru concediul de maternitate pentru perioada cuprinsă între a treia zi de naştere a copilului şi cel de-al optulea an al copilului.  

Dacă sunteţi în concediu de maternitate, nu trebuie să lucraţi. Dacă totuşi doriţi să continuaţi să lucraţi în timpul concediului de maternitate, puteţi face acest lucru. Cu toate acestea, nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Dacă nu lucraţi, nu veţi fi plătit. Pentru a compensa, puteţi solicita indemnizaţia pentru creşterea copilului.  

Aveţi o protecţie specială împotriva concedierii în timpul concediului de maternitate. Angajatorul dumneavoastră vă poate concedia numai în cazuri de excepţie. După concediul de maternitate, vă puteţi întoarce la vechiul loc de muncă. 

LISTĂ DE VERIFICARE 
Important este:
■ să locuiţi împreună cu copilul în aceeaşi gospodărie,
■ să îngrijiţi şi să educaţi copilul preponderent singur,
■ să nu lucraţi mai mult de 30 de ore pe săptămână pe parcursul concediului de maternitate

Indemnizaţia pentru creşterea copilului 

Indemnizaţia pentru creşterea copilului este un sprijin acordat de stat pentru părinţii care îşi îngrijesc singuri copilul după naştere şi care din acest motiv nu lucrează sau lucrează doar cu normă parţială. Şi părinţii care nu au lucrat înainte de naştere primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului.  

Informaţiile cele mai importante referitoare la indemnizaţia pentru creşterea copilului: 

■ Indemnizaţia pentru creşterea copilului există în trei variante: Indemnizaţia de bază pentru creşterea copilului, indemnizaţia plus pentru creşterea copilului şi bonusul de parteneriat. Este de obicei 65% din venitul net, pe care îl aveau părinţii înainte de naştere şi care se pierde după naştere. Valoarea indemnizaţiei dumneavoastră pentru creşterea copilului depinde de cât aţi câştigat în anul anterior naşterii copilului dumneavoastră. În funcţie de venitul dumneavoastră, indemnizaţia de bază pentru creşterea copilului este cuprinsă între 300 Euro şi 1.800 Euro pe lună şi indemnizaţia plus pentru creşterea copilului între 150 Euro şi 900 Euro pe lună. 

■ Indemnizaţia de bază pentru creşterea copilului se achită în decursul primelor 14 luni după naştere. Părinţii beneficiază de douăsprezece sume lunare de indemnizaţie de bază pentru creşterea copilului. 

■ Dacă mama şi tatăl împart valoarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi venitul lor este pierdut, împreună primesc maxim 14 sume lunare de indemnizaţie de bază pentru creşterea copilului. Un părinte poate primi indemnizaţie pentru creşterea copilului minim două şi maxim douăsprezece luni. Indemnizaţia de bază pentru creşterea copilului poate fi plătită numai în primele 14 luni din viaţa copilului; după aceea, părinţii pot primi doar indemnizaţia plus pentru creşterea copilului sau bonusul de parteneriat. 

■ Părinţii pot primi indemnizaţia plus pentru creşterea copilului de două ori mai mult decât indemnizaţia de bază pentru creşterea copilului: O lună de indemnizaţie de bază pentru creşterea copilului corespunde cu două luni de indemnizaţie plus pentru creşterea copilului. 

■ Ca bonus de parteneriat, părinţii primesc fiecare patru luni suplimentare indemnizaţie plus pentru creşterea copilului, dacă ambii lucrează între 25 şi 30 de ore pe săptămână concomitent timp de patru luni consecutive. 

■ Persoanele care îşi cresc singure copilul au dreptul la toate cele 14 luni de indemnizaţie de bază pentru creşterea copilului, dacă primesc această indemnizaţie ca şi compensaţie pentru venitul anulat. Indemnizaţia pentru creşterea copilului este disponibilă şi părinţilor separaţi. 

■ Dacă nu aţi lucrat înainte de naştere puteţi primi suma minimă a indemnizaţiei de bază pentru creşterea copilului în valoare de 300 Euro sau 150 Euro indemnizaţie plus pentru creşterea copilului. 

LISTĂ DE VERIFICARE  
Pentru a primi indemnizaţie pentru creşterea copilului trebuie să îndepliniţi următoarele condiţii necesare:
■ Vă îngrijiţi şi educaţi singur copilul după naştere.
■ Locuiţi împreună cu copilul dumneavoastră în aceeaşi gospodărie.
■ Nu lucraţi sau nu exercitaţi o profesie mai mult de 30 de ore pe săptămână.
■ Trăiţi în Germania.

Cetăţenii din ţările membre UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia au la fel ca şi cei din Germania dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului, dacă lucrează în Germania sau locuiesc în Germania. Pentru ceilalţi străini este valabil: Persoanele cu un permis de stabilire pot primi indemnizaţia pentru creşterea copilului. Cu un permis pentru şederea permanentă UE, puteţi primi şi indemnizaţie pentru creşterea copilului. Cine posedă un permis de şedere are dreptul la această indemnizaţie numai dacă ea sau el are şi dreptul de a presta o activitate remunerată în Germania sau dacă a lucrat anterior aici cu drept de muncă. Solicitaţi consultanţă cu privire la reglementările corespunzătoare. 

Puteţi solicita indemnizaţia pentru creşterea copilului la biroul pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. În unele landuri federale puteţi solicita indemnizaţia pentru creşterea copilului şi cu sprijinul indemnizaţiei digitale pentru creşterea copilului la www.elterngeld-digital.de. 

SFAT 

Cu un calculator pentru indemnizaţia pentru creşterea copilului puteţi să calculaţi mărimea preconizată a indemnizaţiei ce vi se cuvine. Acesta se găseşte pe pagina de internet a Ministerului Federal pentru familie, seniori, femei şi tineret www.bmfsfj.de, elementul de meniu „Familie”. 

AICI VA PUTETI INFORMA 
Pe plan local: 
■ Administraţia orăşenească, judeţeană, comunală  
■ Centre de consultanţă familială  
■ Birouri pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului Internet:  
■ Ministerul Federal pentru familie, seniori, femei şi tineret www.bmfsfj.de, elementul de meniu „Familie“  
■ Portalul de serviciu al Ministerului Federal pentru familie, seniori, femei şi tineret: www.familienportal.de Telefon:  
■ Telefonul de serviciu al Ministerului Federal pentru familie, seniori, femei şi tineret: +49 30 201 791 30 (de luni până joi, ora 9 până la 18) 
Materiale informative:  
■ Publicaţia Ministerului Federal pentru familie, seniori, femei şi tineret (disponibilă la www.bmfsfj.de): 
■ Elterngeld, ElterngeldPlus und Elternzeit (Indemnizaţia, indemnizaţia plus şi concediul pentru creşterea copilului) 
Alocaţia pentru copii şi sporul pentru copii  
Alocaţia pentru copii  
Părinţii au dreptul la alocaţie pentru copii până la îndeplinirea vârstei de 18 ani, dacă copilul trăieşte în Germania, într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat aflat sub incidenţa acordului privind Spaţiul Economic European. Dacă copilul dumneavoastră urmează un curs de formare profesională sau studiază, dreptul se prelungeşte cel mult până la îndeplinirea vârstei de 25 de ani. Pentru primii doi copii primiţi lunar câte 219 Euro de copil, pentru al treilea copil 225 Euro şi pentru fiecare alt copil câte 250 Euro. Alocaţia pentru copii se acordă în urma cererii depuse la Casa pentru alocaţii familiale a Agenţiei pentru Muncă. Suplimentar se acordă familiilor aşa-numite sume neimpozabile pentru copii la impozitul pe salariu şi venit. Formularul de cerere pentru alocaţia pentru copii se găseşte la Casa pentru alocaţii familiale, sau online la www.familienkasse.de. 
Sporul pentru copii Familiile cu venituri mici sunt, de asemenea, susţinute de stat prin sporul pentru copii (KiZ). Sporul pentru copii este plătit părinţilor care câştigă suficient pentru a se întreţine, dar al căror venit nu este suficient sau abia suficient pentru întreaga familie. 
Puteţi avea dreptul la sporul pentru copii, dacă se aplică următoarele:  
■ Copiii dumneavoastră au sub 25 de ani, locuiesc în aceeaşi gospodărie cu dumneavoastră şi nu sunt nici căsătoriţi, nici parteneri.  
■ Primiţi alocaţie pentru copii sau o alocaţie comparabilă pentru copiii dumneavoastră, de exemplu din străinătate.  
■ Ca şi cuplu, aveţi un venit brut lunar de cel puţin 900 Euro sau ca părinte singur de 600 Euro (limită de venit minim).  
■ Aveţi suficiente venituri pentru dumneavoastră şi, împreună cu sporul pentru copii, puteţi acoperi nevoile familiei dumneavoastră. 

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

SFAT  
Dacă primiţi prestaţii în conformitate cu Legea privind prestaţiile pentru solicitanţii de azil, studiaţi sau urmaţi o formare eligibilă în baza Legii federale privind asistenţa pentru formare (BAföG), puteţi primi sporul pentru copii numai în condiţii speciale. 
INDICAŢIE IMPORTANTĂ 
Dacă primiţi doar prestaţii conform SGB II sau asistenţă socială conform SGB XII şi nu aveţi alte venituri, nu aveţi dreptul la sporul pentru copii. 
Sporul pentru copii este lunar de până la 205 Euro per copil. Venitul şi averea dumneavoastră şi cele ale copilului dumneavoastră sunt parţial compensate cu sporul pentru copii şi reduc valoarea sporului pentru copii. 
Sporul pentru copii trebuie să fie solicitat în scris la Casa pentru alocaţii familiale a Agenţiei Federale pentru Muncă. Cererea pentru sporul pentru copii se găseşte la Casa pentru alocaţii familiale, la www.kizdigital.de. Cererea pentru sportul pentru copii poate fi depusă totodată şi online. 
Dacă primiţi sporul pentru copii, aveţi dreptul la beneficii educaţionale şi de participare pentru copilul dumneavoastră, cum ar fi prânz comunitar gratuit în grădiniţă şi şcoală, precum şi un pachet de rechizite şcolare în valoare de 150 de euro pe an şcolar. De asemenea, puteţi fi scutit de taxele pentru îngrijirea copilului.  
Vă rugăm să solicitaţi beneficiile pentru educaţie şi participare la autoritatea locală responsabilă pentru dumneavoastră. Puteţi afla care birou este responsabil pentru cererea dumneavoastră pe pagina de internet a Ministerului Federal al Muncii şi Afacerilor Sociale (www.bmas.de, elementul de meniu „Themen/Arbeitsmarkt/Grundsicherung/Leistungen zur Sicherung des Lebensunterhaltes“ (Teme/piaţa muncii/securitate de bază/beneficii pentru a asigura existenţa)).  
Aţi putea avea, de asemenea, dreptul la subvenţie pentru chirie. Informaţii în acest scop găsiţi la biroul dumneavoastră de subvenţie pentru chirie de competenţa respectivă. 
Posibilităţi de îngrijire a copilului  
Pentru copii este important să viziteze cât mai devreme posibil o instituţie de zi pentru copii, pentru ca dezvoltarea lor şi cunoştinţele lor de limbă să progreseze cât mai mult. În instituţii părinţii sunt consiliaţi şi referitor la modul în care îşi pot creşte copiii şi să-şi sprijine familia. Copiii care au îndeplinit vârsta de un an au dreptul legal la un loc într-un centru de îngrijire. În Germania există multe posibilităţi de îngrijire a copiilor, în special:  
■ în vârstă de până la trei ani:  
 • grupe de copii mici care merg în patru labe  
 • femei/bărbaţi care îngrijesc copii peste zi  
 • cercuri de joacă O leagăne de copii  
 • grădiniţe pentru copii cu vârste mixte  
■ începând de la trei ani până la începerea şcolii:  
 • grădiniţe  
 • alte facilităţi pregătitoare pentru şcoală  
 • femei/bărbaţi care îngrijesc copii peste zi  
■ începând cu vârsta şcolară:  
 • şcoli cu program prelungit  
 • creşe de copii
 • asistenţă la efectuarea temelor 
SFAT  
Pentru a participa la aceste oferte de îngrijire trebuie mai întâi să vă înregistraţi copiii. Uneori locurile sunt insuficiente datorită numărului mare de părinţi interesaţi. Informaţi-vă de aceea cât mai din timp cu privire la locurile libere. 
Cearta, crizele şi violenţa în familie  
Crize şi certuri se pot ivi în orice familie. Cu toate acestea, dacă argumentul scapă de sub control şi poate apare chiar violenţa, ar trebui să obţineţi cu siguranţă ajutor profesional de la un centru de consiliere. Toate centrele de consultanţă sunt gratuite şi angajaţii de acolo vă ajută rapid şi nebirocratic – chiar şi fără să vă menţionaţi numele. Toţi copiii din Germania au dreptul la o educaţie fără violenţă. Toţi copiii, dar în special sugarii şi copiii mici au nevoie de atenţia noastră. Dacă consideraţi că un copil este neglijat sau maltratat, vă rugăm să vă adresaţi la poliţie, la Oficiul de tineret sau la un centru de consultanţă pedagogică. 

ATENTIE! Modificarea prevederilor legale, adreselor şi numerelor de telefon pot influenţa negativ actualitatea informatiilor sau pot face nevalabile anumite părţi ale acesteia. De aceea, vă rugăm să vă informaţi întotdeauna la faţa locului cu privire la chestiunile importante pentru dumneavoastră.

SURSA ARTICol:

image-52-1024x497

Cei mai mulţi oameni din Germania sunt asiguraţi la o casă de asigurări de sănătate de stat. Angajaţii care sunt angajaţi mai mult decât marginal sunt asiguraţi în mod obligatoriu.

20 mai 2022
inflatie_preturi_consum

Cei mai mulţi oameni din Germania sunt asiguraţi la o casă de asigurări de sănătate de stat. Angajaţii care sunt angajaţi mai mult decât marginal sunt asiguraţi în mod obligatoriu.

20 mai 2022
JURIDICA

Cei mai mulţi oameni din Germania sunt asiguraţi la o casă de asigurări de sănătate de stat. Angajaţii care sunt angajaţi mai mult decât marginal sunt asiguraţi în mod obligatoriu.

19 mai 2022
INTEGRARE3

Cei mai mulţi oameni din Germania sunt asiguraţi la o casă de asigurări de sănătate de stat. Angajaţii care sunt angajaţi mai mult decât marginal sunt asiguraţi în mod obligatoriu.

19 mai 2022
limba germana

Există multe posibilităţi de învăţare a limbii germane: Şcoli, universităţi, centre culturale, uniuni, universităţi populare şi şcoli private de limbi străine. O posibilitate de a învăţa limba germană, este participarea la un curs de integrare sau de limbă profesională ca parte a programului lingvistic general al guvernului federal.

19 aprilie 2022
scoala1

Toţi copiii care trăiesc în Germania trebuie să meargă la şcoală. Obligativitatea învăţământului începe de regulă în toamna anului în care copilul împlineşte şase ani. Aceasta durează în cele mai multe cazuri până la finalul anului şcolar în care tinerii împlinesc vârsta de 18 ani. Reglementările concrete privind obligativitatea învăţământului diferă în diversele landuri federale. Există şi posibilităţi de înscriere la şcoală pe parcursul unui an şcolar.

22 martie 2022
munca3

În acest articol primiţi informaţii referitoare la recunoaşterea calificărilor obţinute în străinătate, indicaţii pentru căutarea unui loc de muncă, pentru perfecţionare, referitoare la tema activitatea independentă, legislaţia muncii, precum şi referitoare la venituri şi impozite.

22 martie 2022
FAMILIE

Pentru mulţi oameni din Germania familia este foarte importantă. Aceasta ne marchează viaţa în diverse feluri. Cei mai mulţi oameni din Germania consideră educaţia copiilor ca pe o sarcină comună a mamelor şi taţilor. Multe mame lucrează, iar tot mai mulţi taţi se hotărăsc să rămână după naşterea copilului o perioadă de timp acasă pentru a se ocupa de copilul lor. 

21 martie 2022

SURSA ARTICol: