Pentru mulţi oameni din Germania familia este foarte importantă. Aceasta ne marchează viaţa în diverse feluri. Cei mai mulţi oameni din Germania consideră educaţia copiilor ca pe o sarcină comună a mamelor şi taţilor. Multe mame lucrează, iar tot mai mulţi taţi se hotărăsc să rămână după naşterea copilului o perioadă de timp acasă pentru a se ocupa de copilul lor.
Sarcina şi concediul de maternitate
Consultanţa pentru femei gravide Există oferte de consultanţă care se adresează special viitoarelor mame, viitorilor taţi şi părinţi. Dacă aşteptaţi un copil, biroul de consultanţă pentru femei gravide vă ajută cu toate întrebările legate de tema sarcină şi naştere şi vă asistă înainte şi pe parcursul sarcinii cu informaţii medicale, sociale şi juridice. La solicitare, consultanţa se poate desfăşura anonim şi în mai multe limbi. Printre altele, pe parcursul consultanţei pentru femei gravide primiţi informaţii referitoare la următoarele teme:
■ Întrebări în legătură cu sarcina şi naşterea
■ Servicii de asistenţă financiară şi socială pe parcursul şi după sarcină
■ Legislaţia muncii (de exemplu concediul de maternitate şi de creştere a copilului)
■ Întreruperea sarcinii
■ Oferta naşterii confidenţiale
■ Ajutoare pentru familii şi copii
■ Posibilităţi de îngrijire pentru copii
Femeile însărcinate, care se află într-o situaţie de conflict şi care iau în considerare întreruperea sarcinii sunt susţinute de serviciul de consiliere a conflictelor de sarcină. Este una dintre premisele unei întreruperi a sarcinii în perioada de douăsprezece săptămâni. La cerere, consultanţa este anonimă, întotdeauna gratuită şi nu este prevăzută să ducă la un rezultat prestabilit. În apropierea dumneavoastră puteţi găsi un centru de consiliere aprobat de stat pentru conflictele de sarcină www.familienplanung.de/beratung/.
Fundaţia federală „Mama şi copilul – protejaţi viaţa nenăscută” ajută rapid şi nebirocratic femeile gravide în situaţii dificile prin sprijin financiar complementar în combinaţie cu consultanţa individuală. Femeile însărcinate în situaţii dificile pot primi fonduri de fundaţie dacă nu au suficienţi bani pentru a acoperi cheltuielile suportate în legătură cu sarcina şi naşterea, precum şi îngrijirea şi creşterea copilului mic. Pentru a constata aceasta necesitate, biroul de consultanţă pentru femei gravide verifică situaţia veniturilor. Asistenţă se poate acorda numai celor care locuiesc în Germania, care prezintă un certificat de graviditate şi dacă celelalte ajutoare pentru acoperirea cheltuielilor nu sunt suficiente, respectiv nu sunt disponibile la timp. Cererea de ajutor financiar de la Fundaţia Federală pentru Mamă şi Copil trebuie depusă la un centru de consiliere în timpul sarcinii. După naştere nu mai este posibilă o solicitare.
SFAT
Asociaţiile de asistenţă socială şi asociaţiile familiale, bisericile, oficiile de ajutor social, direcţiile sanitare, precum şi medicii oferă consultanţă pentru femei gravide şi consultanţă pentru femei gravide aflate în impas. Majoritatea ofertelor de consultanţă sunt gratuite şi se pot efectua anonim. Pe lângă consultanţa personală există frecvent şi oferte prin internet sau telefon.
Ajutorul timpuriu
Ajutorul timpuriu este oferit familiilor cu copii de la zero la trei ani după sarcină. Ajutorul timpuriu vă va ajuta dacă vă simţiţi nesigur în timpul sarcinii şi după naştere. Ei sunt alături de tine atunci când ai nevoie de sprijin în îngrijirea copilului tău. Sprijinul oferit de ajutorul timpuriu este voluntar, confidenţial şi gratuit pentru familii. Ajutorul timpuriu vă poate sprijini de exemplu în aceste situaţii:
■ De multe ori vă simţiţi epuizat în viaţa de zi cu zi cu copilul dumneavoastră.
■ Aveţi întrebări despre îngrijirea şi creşterea copilului dumneavoastră.
■ Există o ceartă cu partenerul dumneavoastră.
■ De multe ori vă simţiţi singur şi căutaţi un dialog cu alte mame şi taţi.
■ Nu ştiţi la cine să apelaţi în Germania cu problema dumneavoastră sau cine este responsabil pentru ce.
■ Sunteţi un părinte singur şi aţi dori sprijin.
■ Bebeluşul dumneavoastră plânge mult şi nu ştiţi ce să faceţi în continuare.
Ajutorul timpuriu include diverse oferte. Acesta poate fi îndrumarea şi sprijinul prin:
■ Moaşe de familie
■ Asistente medicale pentru copii
■ Servicii de vizită după naşterea copilului dumneavoastră
■ Voluntari/onorifici (sponsorizări familiale)
■ Consultanţe pedagogice
■ Şedinţe deschise cu părinţii
■ Ore de consultaţie deschise privind bebeluşii
Unde găsesc ajutorul timpuriu?
Informaţii despre ofertele ajutorului timpuriu găsiţi la www.elternsein.info. Aici există, de asemenea, o căutare a codului poştal pentru punctele de contact ale ajutorului timpuriu din apropierea dumneavoastră. Telefonul părinţilor cu „Numărul împotriva necazurilor” şi consultanţa online bke (Conferinţa federală pentru consultanţă pedagogică e.V.) informează femeile însărcinate şi părinţii cu copii de la zero la trei ani despre ajutorul timpuriu şi oferte. Ambele servicii de consiliere sunt anonime, gratuite şi confidenţiale la nivel naţional.
Sarcina şi perioada imediat după naştere
Pe parcursul sarcinii şi după naştere aveţi dreptul la îngrijire de către o moaşă sau un medic. Imediat ce ştiţi că sunteţi însărcinată, trebuie să vă prezentaţi după fiecare patru săptămâni la un ginecolog – începând cu săptămâna a 32-a de graviditate chiar la fiecare două săptămâni. Costurile pentru examinările medicale preventive ale femeilor gravide sunt suportate de casele de asigurări medicale. Femeile gravide active care sunt angajate, beneficiază de o protecţie specială – aşa-numitul concediu de maternitate. Acesta începe cu şase săptămâni înainte de naştere şi se încheie la opt săptămâni după. Această protecţie este reglementată prin lege în Germania.
Femeile gravide nu au voie în principiu să lucreze în această perioadă. Locul de muncă al acestora se păstrează, iar după încheierea concediului de maternitate pot reveni la profesia lor. Totodată femeile gravide nu au voie să lucreze mai mult de 8,5 ore pe zi şi să efectueze munci fizice grele. Detalii în acest sens primiţi de la angajatorul dumneavoastră sau de la unul dintre centrele de consultanţă menţionate.
-
Publicaţiile Ministerului Federal pentru familie, seniori, femei şi tineret (disponibile la www.bmfsfj.de): • Leitfaden zum Mutterschutz (Ghid pentru concediul de maternitate)
-
Schwangerschaftsberatung § 218 (Consultanţă pentru femei gravide § 218)
-
Die vertrauliche Geburt – Informationen über das Gesetz zum Ausbau der Hilfen für Schwangere und zur Regelung der vertraulichen Geburt (Naşterea confidenţială – informaţii referitoare la legea privind extinderea ajutoarelor pentru femei gravide şi pentru reglementarea naşterii confidenţiale)
-
Hilfe und Unterstützung in der Schwangerschaft – Bundesstiftung Mutter und Kind (Ajustor şi asistenţă în perioada sarcinii – fundaţia federală Mama şi copilul)
-
Pliant informativ referitor la Bundesstiftung „Mutter und Kind“ (Fundaţia federală „Mama şi copilul“) (în mai multe limbi)
Concediu de maternitate şi indemnizaţia pentru creşterea copilului
Concediu de maternitate
În Germania, puteţi lua o pauză de la viaţa profesională cu concediul de maternitate pentru a vă îngriji şi a vă creşte singur copiii. În calitate de angajat, cu concediul de maternitate, puteţi cere angajatorului să vă elibereze de muncă timp de până la trei ani. Concediul pentru creşterea copilului poate fi luat separat de mame sau de taţi sau de amândoi împreună. Bunicii pot avea, de asemenea, dreptul la concediu de maternitate în anumite condiţii.
Fiecare părinte îşi poate împărţi întregul concediu de maternitate în trei perioade. Pentru mama copilului, concediul pentru creşterea copilului începe cel mai devreme după încheierea concediului de maternitate. Perioada concediului de maternitate se deduce din concediul pentru creşterea copilului. O porţiune de până la 24 de luni de concediu de maternitate poate fi luată, de asemenea, între a treia zi de naştere a copilului şi al optulea an de viaţă al copilului. Următoarele se aplică angajatorului:
■ o perioadă de înregistrare de şapte săptămâni pentru înregistrarea concediului de maternitate în primii trei ani de viaţă a copilului, Materiale informative:
■ Publicaţiile Ministerului Federal pentru familie, seniori, femei şi tineret (disponibile la www.bmfsfj.de): • Leitfaden zum Mutterschutz (Ghid pentru concediul de maternitate) • Schwangerschaftsberatung § 218 (Consultanţă pentru femei gravide § 218)
- Die vertrauliche Geburt – Informationen über das Gesetz zum Ausbau der Hilfen für Schwangere und zur Regelung der vertraulichen Geburt (Naşterea confidenţială – informaţii referitoare la legea privind extinderea ajutoarelor pentru femei gravide şi pentru reglementarea naşterii confidenţiale) • Hilfe und Unterstützung in der Schwangerschaft – Bundesstiftung Mutter und Kind (Ajustor şi asistenţă în perioada sarcinii – fundaţia federală Mama şi copilul)
- Pliant informativ referitor la Bundesstiftung „Mutter und Kind“ (Fundaţia federală „Mama şi copilul“) (în mai multe limbi)
■ o perioadă de înregistrare de 13 săptămâni pentru concediul de maternitate pentru perioada cuprinsă între a treia zi de naştere a copilului şi cel de-al optulea an al copilului.
Dacă sunteţi în concediu de maternitate, nu trebuie să lucraţi. Dacă totuşi doriţi să continuaţi să lucraţi în timpul concediului de maternitate, puteţi face acest lucru. Cu toate acestea, nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Dacă nu lucraţi, nu veţi fi plătit. Pentru a compensa, puteţi solicita indemnizaţia pentru creşterea copilului.
Aveţi o protecţie specială împotriva concedierii în timpul concediului de maternitate. Angajatorul dumneavoastră vă poate concedia numai în cazuri de excepţie. După concediul de maternitate, vă puteţi întoarce la vechiul loc de muncă.
LISTĂ DE VERIFICARE
Important este:
■ să locuiţi împreună cu copilul în aceeaşi gospodărie,
■ să îngrijiţi şi să educaţi copilul preponderent singur,
■ să nu lucraţi mai mult de 30 de ore pe săptămână pe parcursul concediului de maternitate
Indemnizaţia pentru creşterea copilului
Indemnizaţia pentru creşterea copilului este un sprijin acordat de stat pentru părinţii care îşi îngrijesc singuri copilul după naştere şi care din acest motiv nu lucrează sau lucrează doar cu normă parţială. Şi părinţii care nu au lucrat înainte de naştere primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului.
Informaţiile cele mai importante referitoare la indemnizaţia pentru creşterea copilului:
■ Indemnizaţia pentru creşterea copilului există în trei variante: Indemnizaţia de bază pentru creşterea copilului, indemnizaţia plus pentru creşterea copilului şi bonusul de parteneriat. Este de obicei 65% din venitul net, pe care îl aveau părinţii înainte de naştere şi care se pierde după naştere. Valoarea indemnizaţiei dumneavoastră pentru creşterea copilului depinde de cât aţi câştigat în anul anterior naşterii copilului dumneavoastră. În funcţie de venitul dumneavoastră, indemnizaţia de bază pentru creşterea copilului este cuprinsă între 300 Euro şi 1.800 Euro pe lună şi indemnizaţia plus pentru creşterea copilului între 150 Euro şi 900 Euro pe lună.
■ Indemnizaţia de bază pentru creşterea copilului se achită în decursul primelor 14 luni după naştere. Părinţii beneficiază de douăsprezece sume lunare de indemnizaţie de bază pentru creşterea copilului.
■ Dacă mama şi tatăl împart valoarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi venitul lor este pierdut, împreună primesc maxim 14 sume lunare de indemnizaţie de bază pentru creşterea copilului. Un părinte poate primi indemnizaţie pentru creşterea copilului minim două şi maxim douăsprezece luni. Indemnizaţia de bază pentru creşterea copilului poate fi plătită numai în primele 14 luni din viaţa copilului; după aceea, părinţii pot primi doar indemnizaţia plus pentru creşterea copilului sau bonusul de parteneriat.
■ Părinţii pot primi indemnizaţia plus pentru creşterea copilului de două ori mai mult decât indemnizaţia de bază pentru creşterea copilului: O lună de indemnizaţie de bază pentru creşterea copilului corespunde cu două luni de indemnizaţie plus pentru creşterea copilului.
■ Ca bonus de parteneriat, părinţii primesc fiecare patru luni suplimentare indemnizaţie plus pentru creşterea copilului, dacă ambii lucrează între 25 şi 30 de ore pe săptămână concomitent timp de patru luni consecutive.
■ Persoanele care îşi cresc singure copilul au dreptul la toate cele 14 luni de indemnizaţie de bază pentru creşterea copilului, dacă primesc această indemnizaţie ca şi compensaţie pentru venitul anulat. Indemnizaţia pentru creşterea copilului este disponibilă şi părinţilor separaţi.
■ Dacă nu aţi lucrat înainte de naştere puteţi primi suma minimă a indemnizaţiei de bază pentru creşterea copilului în valoare de 300 Euro sau 150 Euro indemnizaţie plus pentru creşterea copilului.
Cetăţenii din ţările membre UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia au la fel ca şi cei din Germania dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului, dacă lucrează în Germania sau locuiesc în Germania. Pentru ceilalţi străini este valabil: Persoanele cu un permis de stabilire pot primi indemnizaţia pentru creşterea copilului. Cu un permis pentru şederea permanentă UE, puteţi primi şi indemnizaţie pentru creşterea copilului. Cine posedă un permis de şedere are dreptul la această indemnizaţie numai dacă ea sau el are şi dreptul de a presta o activitate remunerată în Germania sau dacă a lucrat anterior aici cu drept de muncă. Solicitaţi consultanţă cu privire la reglementările corespunzătoare.
Puteţi solicita indemnizaţia pentru creşterea copilului la biroul pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. În unele landuri federale puteţi solicita indemnizaţia pentru creşterea copilului şi cu sprijinul indemnizaţiei digitale pentru creşterea copilului la www.elterngeld-digital.de.
SFAT
Cu un calculator pentru indemnizaţia pentru creşterea copilului puteţi să calculaţi mărimea preconizată a indemnizaţiei ce vi se cuvine. Acesta se găseşte pe pagina de internet a Ministerului Federal pentru familie, seniori, femei şi tineret www.bmfsfj.de, elementul de meniu „Familie”.
AICI VA PUTETI INFORMA
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
- grupe de copii mici care merg în patru labe
- femei/bărbaţi care îngrijesc copii peste zi
- cercuri de joacă O leagăne de copii
- grădiniţe pentru copii cu vârste mixte
- grădiniţe
- alte facilităţi pregătitoare pentru şcoală
- femei/bărbaţi care îngrijesc copii peste zi
- şcoli cu program prelungit
- creşe de copii
- asistenţă la efectuarea temelor
ATENTIE! – Modificarea prevederilor legale, adreselor şi numerelor de telefon pot influenţa negativ actualitatea informatiilor sau pot face nevalabile anumite părţi ale acesteia. De aceea, vă rugăm să vă informaţi întotdeauna la faţa locului cu privire la chestiunile importante pentru dumneavoastră.
SURSA ARTICol:

Cei mai mulţi oameni din Germania sunt asiguraţi la o casă de asigurări de sănătate de stat. Angajaţii care sunt angajaţi mai mult decât marginal sunt asiguraţi în mod obligatoriu.
Cei mai mulţi oameni din Germania sunt asiguraţi la o casă de asigurări de sănătate de stat. Angajaţii care sunt angajaţi mai mult decât marginal sunt asiguraţi în mod obligatoriu.
Cei mai mulţi oameni din Germania sunt asiguraţi la o casă de asigurări de sănătate de stat. Angajaţii care sunt angajaţi mai mult decât marginal sunt asiguraţi în mod obligatoriu.
Cei mai mulţi oameni din Germania sunt asiguraţi la o casă de asigurări de sănătate de stat. Angajaţii care sunt angajaţi mai mult decât marginal sunt asiguraţi în mod obligatoriu.
Există multe posibilităţi de învăţare a limbii germane: Şcoli, universităţi, centre culturale, uniuni, universităţi populare şi şcoli private de limbi străine. O posibilitate de a învăţa limba germană, este participarea la un curs de integrare sau de limbă profesională ca parte a programului lingvistic general al guvernului federal.
Toţi copiii care trăiesc în Germania trebuie să meargă la şcoală. Obligativitatea învăţământului începe de regulă în toamna anului în care copilul împlineşte şase ani. Aceasta durează în cele mai multe cazuri până la finalul anului şcolar în care tinerii împlinesc vârsta de 18 ani. Reglementările concrete privind obligativitatea învăţământului diferă în diversele landuri federale. Există şi posibilităţi de înscriere la şcoală pe parcursul unui an şcolar.
În acest articol primiţi informaţii referitoare la recunoaşterea calificărilor obţinute în străinătate, indicaţii pentru căutarea unui loc de muncă, pentru perfecţionare, referitoare la tema activitatea independentă, legislaţia muncii, precum şi referitoare la venituri şi impozite.
Informaţii complete despre şederea şi obţinerea cetăţeniei din surse oficiale.
Pentru mulţi oameni din Germania familia este foarte importantă. Aceasta ne marchează viaţa în diverse feluri. Cei mai mulţi oameni din Germania consideră educaţia copiilor ca pe o sarcină comună a mamelor şi taţilor. Multe mame lucrează, iar tot mai mulţi taţi se hotărăsc să rămână după naşterea copilului o perioadă de timp acasă pentru a se ocupa de copilul lor.
SURSA ARTICol:
